Tradycyjne przysmaki Podhala!

Tradycyjne przysmaki Podhala!

Podhale to region Polski słynący z umiłowania tradycji, również tej kulinarnej. Górale pielęgnują tradycyjną, lokalną kuchnię, a turyści, którzy przyjeżdżają tu na wypoczynek z chęcią próbują tradycyjnych podhalańskich przysmaków. Z jakich dań i produktów spożywczych słynie ten górski region?

Serowy raj
Kto nie słyszał o lokalnych serach produkowanych na Podhalu? Tutejszy oscypek to z pewnością jeden z kulinarnych znaków rozpoznawczych południa Polski. Tradycja robienia oscypka przez baców podczas letniego wypasu owiec jest bardzo długa. Ser ten wytwarza się z mleka owczego, ręcznie ugniatając. Dzięki umieszczeniu w specjalnej drewnianej foremce, oscypek posiada charakterystyczny kształt. Charakteryzuje się także złotą skórką i wędzonym, delikatnie słonym smakiem.

Kolejny znany góralski ser to bundz. Ze względu na konsystencję przypomina nieco suchy twaróg. Jednak jest elastyczny i można go łatwo kroić. Do produkcji bundzu używa się mleka owczego z podpuszczką. Górale twierdzą, że nie ma lepszego bundzu, niż ten z majowego udoju.

Typowym podhalańskim przysmakiem jest również bryndza. To ser o lekkiej, ale grudkowatej konsystencji i słonym, bardzo intensywnym smaku. Bez trudu posmarujemy nim chleb. 

Kwaśnica, moskole i bryjka
Istnieją dania, których nie spotkamy nigdzie, poza Podhalem. Dlatego będąc na wycieczce w górach koniecznie trzeba ich skosztować. Pierwsza lokalna potrawa, którą cepry często mylą z kapuśniakiem to kwaśnica. Rzeczywiście dania te są do siebie zbliżone, jednak diabeł tkwi w szczegółach. Kwaśnice robi się na kiszonej kapuście bez dodatku warzyw. To wersja codzienna. Istnieje również wersja odświętna, na bogato, która gotowana jest na baraninie. Do kwaśnicy podaje się najczęściej chleb lub ziemniaki.

Kolejna potrawa, bez której trudno wyobrazić sobie podhalańską kuchnię to moskole, czyli pyszne placki pieczone na blasze. Bazą moskoli są ugotowane ziemniaki, mąka, woda i sól. Czasami dodaje się do nich jajka. Najczęściej okrasza się je masłem czosnkowym i podaje z oscypkiem.

Jak łatwo zauważyć góralskie potrawy charakteryzuje ogromna prostota. Nie inaczej jest z bryjką. To nic innego, jak mąka gotowana w osolonej wodzie, z dodatkiem maślanki lub mleka, choć dodatki te nie są konieczne. Bryjkę omaszcza się słoniną lub topionym masłem. Czy można wyobrazić sobie prostsze danie?

Szukasz idealnego miejsca na wypoczynek z rodziną w Polsce? Szukasz atrakcji dla dzieci, ale i dla siebie? Zapraszamy na naszą stronę, na pewno znajdą Państwo coś dla siebie!

ul. Długa 45, Kraków

805 487 563

kontakt@gminyturystyczne.pl