Kuchnia tajska

Podróże kulinarne to często jeden z głównych powodów odwiedzenia danego kraju. Kusi nas spróbowanie tego, co inni ludzie mają na stołach na co dzień. Europejczycy są ciekawi przede wszystkim kuchni z Dalekiego Wschodu – dlatego np. kuchnia japońska, chińska czy tajska, cieszy się u nas popularnością, a kolejne knajpki i restauracje otwierane są z powodzeniem. Dziś opowiemy trochę o tym, co się je w Tajlandii.

Nieśmiertelny ryż
Raczej nikogo nie zdziwi fakt, że w Tajlandii, tak jak we wszystkich krajach Azji Południowo-Wschodniej, do każdej potrawy podaje się ryż. Do wyboru jest kilka gatunków, ale Tajowie szczególnie lubią ryż jaśminowy, który przybył tu od północnych-chińskich sąsiadów. Ryż jaśminowy charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem i aromatem – w zapachu przypomina jaśmin. Bardzo często gotuje się go tutaj razem z mlekiem kokosowym, dzięki czemu pasuje jako baza zarówno do słodkich, jak i słonych potraw. Jakie są najpopularniejsze potrawy z ryżu? Zaczynając od początku, czyli od tego, co jedzą Tajowie na śniadanie, czyli kleik ryżowy. Co zaskakujące, zazwyczaj w wersji na ostro, z dodatkiem jajka i papryczek chili. Takie śniadanie na pewno podkręca metabolizm na resztę dnia! Tajowie, jak i również turyści, rozsmakowują się w nieskończonej ilości wersji smażonego ryżu. To prawdziwy przysmak, który można jeść o dowolnej porze dnia i dowolną ilość razy. Kolejnym plusem jest jego niska cena. Ryż podaje się w wersji podstawowej z kawałkami mięsa oraz cienko poszatkowanymi warzywami i jajkiem. Innym rodzajem potrawy z ryżu, który bije rekordy popularności jest „pat tai”, czyli makaron ryżowy, który przysmaża się z krewetkami, warzywami, jajkiem i posypuje się go orzeszkami ziemnymi. Sam opis brzmi smakowicie, a sama potrawa uważana jest za jeden z tradycyjnych posiłków w Tajlandii. Jeśli kiedykolwiek odwiedzicie to piękne państwo, nie odmówicie sobie przyjemności z jedzenia „pat taja” w ogromnych ilościach.

Kuchnia regionalna
W Tajlandii kładzie się duży nacisk na wykorzystywanie naturalnego bogactwa składników, czyli lokalnych warzyw, owoców, owoców morza, ziół, przypraw czy mięsa i produktów ze zwierząt hodowlanych. Dlatego kuchnia tajska jest zróżnicowana regionalnie, dzielimy ją m. in. na południową, północną i centralną. Każda ma swoją specyfikę, np. na północy używa się największej ilości ostrych przypraw, na południu – mleka kokosowego i owoców morza, a mieszkańcy centralnej Tajlandii lubią mięso wieprzowe. Dzięki temu, niezależnie od regionu, który będziemy zwiedzać, mamy szansę na spróbowanie czegoś niepowtarzalnego i specyficznego.

Zwyczaje przy stole
Jest kilka zachowań przy tajskim stole, które dla przeciętnego Europejczyka mogą uchodzić za egzotyczne. Przede wszystkim, Tajowie nie używają noży, ale łyżek i widelców oraz prawej ręki. Pamiętajmy, że lewa ręka jest uważana za nieczystą i przeznaczoną do czynności związanych z higieną osobistą. Jeśli chodzi o używanie pałeczek, to Tajowie korzystają z nich jedynie przy jedzeniu makaronu. Do tradycji należy również spożywanie posiłku w gronie rodziny i bliskich, przy wielkim stole, na którym stoi miska ryżu gotowanego na parze oraz kilkanaście miseczek z różnymi dodatkami. Każdy członek biesiady ma swoją pustą miskę, do której najpierw nakłada ryż, a następnie wybiera sos, który najbardziej mu odpowiada.

Powiązane artykuły

Kontakt

Mail: kontakt@gminyturystyczne.pl
Tel: 803 652 145 
Adres: ul. Kolorowa 3, Poznań

 

O nas

Na naszej stronie znajdziesz ciekawostki i porady na temat Tajlandii. U nas dowiesz się również jakie miejsca warto odwiedzić. Zapraszamy! :)

Polecamy

wakacje 2017 w Tajlandii

osprzetzeglarski.eu - sklep dla żeglarzy