Kuchnia tajska

Trzeba przyznać, że Tajlandia to miejsce, które od dawna kusi swoim pięknem oraz zjawiskowością. Przede wszystkim kultura tego kraju łączy w sobie dwie najważniejsze reguły filozofii życia, jakimi są harmonia i przyjemność, co ma również swoje odzwierciedlenie w kuchni tajskiej. Oprócz tego bardzo duży wpływ na rozwój Tajlandii miały zawsze także sąsiednie kraje, takie jak Laos, Birma, Indie czy Chiny. Wniosły one do tajskiego świata również swoje zasady sztuki kulinarnej jak i swoje przysmaki.

Musisz wiedzieć, że kuchnia tajska jest mocno specyficzna i w bardzo dużej mierze bazuje ona na naturalnym bogactwie ziół i przypraw. Bardzo ważne jest to, że jest ona bardzo zróżnicowana pod względem składników oraz produktów stosowanych w danym regionie. Generalnie wyróżnia się północną, północno-wschodnią oraz południową, a także centralną Tajlandię.
Jeżeli chodzi o dania południowe to bazują one przede wszystkim na owocach morza oraz mleku kokosowym, które mieszkańcom z północy kraju są raczej obce. Ci natomiast rozsmakowali się w pełni w bardzo łagodnych daniach, które są przygotowywane na bazie mięsa wieprzowego oraz delikatnych przypraw.

Co do najpikantniejszej kuchni to jest nią kuchnia północno-wschodnia, którą cechuje duża zawartość chilli oraz innych, wyrazistych przypraw. Jednym z popularniejszych dań w tym regionie jest larb, czyli pikantna sałatka z mięsem, cebulą, chilli lub tom saep, czyli pikantno-kwaśna zupa.

Jednak niezależnie od regionu, jako danie główne zawsze serwowany jest ryż, a wraz z nim różnego rodzaju dodatki. Największą popularnością cieszy się ryż jaśminowy, który jest bardzo delikatny oraz aromatyczny. Wszystkie dodatki rybne czy też mięsne podawane do ryżu są wzbogacane aromatycznymi ziołami oraz przyprawami. Zioła mogą być zarówno mielone, świeże jak i suszone. To właśnie dzięki nim dania stają się o wiele bardziej intensywne w smaku, zapachu i kolorze, a dodatkowo mocniej oddziaływają na zmysły.

Oprócz tego Tajowie wierzą także w zdrowotne znaczenie wszelkich ziół, które mają leczyć nie tylko ciało, ale także i duszę. Chodzi oto, że wyznają oni podobnie, jak i Chińczycy filozofię Yin i Yang, czyli zasadę harmonii we wszechświecie oraz stosują ją także w kuchni. Poza wspaniałymi przyprawami kuchnię tajską wyróżnią również szereg metod oraz sposobów przyrządzania jedzenia, opracowywanych przez wieki przez tutejszych mistrzów kuchni. Zwykle, dawniej do gotowania nie używano żadnych metalowych naczyń, a były one zastępowane glinianymi. Jednak w miarę rozwoju kultury oraz sztuki kulinarnej w kuchni tajskiej zaczęły pojawiać się woki, czy też naczynia do gotowania na parze, które są również bardzo popularne w innych kuchniach azjatyckich. 

 

Powiązane artykuły

Kontakt

Mail: kontakt@gminyturystyczne.pl
Tel: 803 652 145 
Adres: ul. Kolorowa 3, Poznań

 

O nas

Na naszej stronie znajdziesz ciekawostki i porady na temat Tajlandii. U nas dowiesz się również jakie miejsca warto odwiedzić. Zapraszamy! :)

Polecamy

wakacje 2017 w Tajlandii

osprzetzeglarski.eu - sklep dla żeglarzy