Kuchnia tajska

Zastanawiasz się czy mrówki są kwaśne? Oraz jak smakują koniki polne? A może czy kantalupa ta danie obiadowe? Otóż odpowiedź na te pytania z pewnością poznamy dopiero, jak pojedziemy do Tajlandii. Możecie być pewni, że egzotyka oraz aromat tutejszych potraw zachwyci Wasze zmysły oraz nie należy dziwić się turystom fotografującym pięknie podane dania.
Pomimo iż kuchnia tajska jeszcze w Polsce nie jest zbyt dobrze znana to w większych miastach coraz popularniejsze stają się restauracje serwujące dania z tego zakątka świata. Dobrze jest jednak pamiętać, iż jest to tajska sztuka kulinarna w wersji dostosowanej do gustu Europejczyków, a prawdziwa Tajlandia to nie tylko trawa cytrynowa oraz mleczko kokosowe, lecz całe bogactwo egzotycznych smaków.

Generalnie rzecz ujmując to tajska, tradycja kulinarna ukształtowała się dzięki kontaktom z innymi krajami, ale szczególnie widoczne są tutaj wpływy: Laosu, Malezji, Birmy oraz Kambodży, chociaż dostrzega się tutaj także chińskie inspiracje. Okazuje się, że nawet curry, które jest daniem niesamowicie popularnym uważa się za symbol tajskiej kuchni i przywędrowało ono tutaj z Indii w XVIII wieku, podobnie jak i przepisy wywodzące się z kultury muzułmańskiej. Natomiast papryczki chilli oraz pomidory zawdzięczają Tajowie Portugalczykom. Po prostu dzięki umiejętnemu łączeniu lokalnych składników z tymi pochodzącymi z różnych stron świata tajscy kucharze uzyskują dania o naprawdę niezwykłym smaku.

Powinieneś wiedzieć, że tradycyjna kuchnia tajska wiązała się przede wszystkim z wykorzystywaniem tanich oraz łatwo dostępnych składników, stąd jej duże zróżnicowanie regionalne. Jeżeli chodzi o północ kraju to potrawy tam są łagodniejsze, często pojawia się w nich kapusta oraz wieprzowina, mniej natomiast jest w niej owoców morza. Jednak im dalej na wschód tym dania mogą być coraz to bardziej zaskakujące. Między innymi spotkamy się tutaj z tak egzotycznymi dla Europejczyków przysmakami jak smażone owady (przede wszystkim mrówki, szarańcze oraz koniki polne), ale także żaby w pikantnym sosie. Zwykle jedzenie tutaj podawane jest bardzo pikantne, obficie doprawione chilli.

o do południa to głownie jest to kraina kokosa, słodkie mleczko kokosowe stanowi bardzo ważny składnik wielu dań. Oprócz tego wytwarzany z niego olej jest wykorzystywany do smażenia i nadaje potrawom bardzo specyficzny smak. Dodatkowo mamy szansę spróbować w tym miejscu świeżych ryb oraz owoców morza, takich jak kraby, kalmary, krewetki, homary oraz kałamarnice. Mogą one pojawić się w sałatkach, ale także jako dania główne. 

 

Powiązane artykuły

Kontakt

Mail: kontakt@gminyturystyczne.pl
Tel: 803 652 145 
Adres: ul. Kolorowa 3, Poznań

 

O nas

Na naszej stronie znajdziesz ciekawostki i porady na temat Tajlandii. U nas dowiesz się również jakie miejsca warto odwiedzić. Zapraszamy! :)

Polecamy

wakacje 2017 w Tajlandii

osprzetzeglarski.eu - sklep dla żeglarzy