Kuchnia Tajska

Zanim wybierzesz się do Tajlandii musisz wiedzieć, że Tajowie kochają jeść i robią jedzenie dosłownie wszędzie, a ich ulice są pełne niesamowitych zapachów. Kuchnia tajska jest najsmaczniejsza, najzdrowsza oraz najbardziej zróżnicowana i co ciekawe jednocześnie najmniej skomplikowana. Do tego wszystkiego mieszkańcy Tajlandii są bardzo gościnnymi ludźmi i być może dlatego niechętnie jadają sami, a jedzenie jest dla nich czymś w rodzaju codziennego rytuału, podczas którego cała rodzina oraz znajomi wspólnie konsumują smaczne dania.

Generalnie rzecz ujmując Tajlandia jest krajem z bogatą kulturą i dlatego miejscowi ludzie w trakcie spożywania posiłków dbają o zwyczaje oraz przestrzegają prawa. Ich dania są tak zdrowe, że nawet po ich zjedzeniu nie da się przybrać na wadze. Pomimo oddziaływania innych kultur mistrzowie tajskiej kuchni wykształcili też swoje własne reguły komponowania posiłków. Przede wszystkim główną wytyczną jest zasada pięciu smaków i według niej powstaje niemalże każdy tajski posiłek. Oprócz tego dania powinny mieć w sobie ostrość, gorycz, słodycz, słoność oraz kwaśność. Jest to zasada, która nawiązuje do zasady harmonii uznanej przez Tajów za istotę udanego oraz spełnionego życia.

Łatwo się domyślić, że tradycyjnym tajskim pokarmem jest ryż, ale tutaj uwaga, bo w tym kraju istnieje bardzo dużo jego gatunków. W przypadku, gdy chcemy rzeczywiście dobrze poznać jego smak oraz poznać tajską kuchnię z najlepszej strony to należy koniecznie spróbować ryżu Khao hawm mali, czyli ryżu jaśminowego. Jest to odmiana, która nęci swoim przepięknym zapachem. Przede wszystkim tajska kuchnia słynie z ostrych przypraw, a najczęściej używane przyprawy to: curry, czosnek oraz chilli. Dodatkowo spotkać się tutaj możemy także z mlekiem kokosowym, arachidami oraz najprzeróżniejszymi świeżymi warzywami. Co do mięs to najbardziej lubiane jest mięso wieprzowe, drób, a także owoce morza i ryby. Natomiast do specjałów miejscowej kuchni należą zupy ostro-kwaśne z krewetkami, zupy z mleczka kokosowego z drobiem, smażone ryby, a także mieszane warzywa, przygotowywane na patelni Wok.

Powinieneś także wiedzieć, że w Tajlandii bardzo znane są wytrawne sałatki yam, przyrządzanie wedle tajskiej receptury. Ich dużym plusem jest to, że są lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu. Zasada jest taka, że wszystkie tajskie sałatki, nie ważne czy jest to sałatka krewetkowa czy też wieprzowa skrapiane są sosami tajskimi, na przykład sojowym, rybnym czy też po prostu sokiem z limonki. W ten sposób sałata ma wytrawny smak i przy okazji jest także dietetyczna. Nic tylko się nią zajadać! 

 

Powiązane artykuły

Kontakt

Mail: kontakt@gminyturystyczne.pl
Tel: 803 652 145 
Adres: ul. Kolorowa 3, Poznań

 

O nas

Na naszej stronie znajdziesz ciekawostki i porady na temat Tajlandii. U nas dowiesz się również jakie miejsca warto odwiedzić. Zapraszamy! :)

Polecamy

wakacje 2017 w Tajlandii

osprzetzeglarski.eu - sklep dla żeglarzy