Co jeść w Tajlandii – dania, które MUSISZ spróbować

Na słowa „kuchnia tajska” niemal od razu przed oczami pojawiają się nam obrazki egzotycznych potraw o obłędnym zapachu oraz kolorach. Tu krab, tak krewetka, kaczka, ryba czy też niezidentyfikowane warzywa i owoce. Poniżej znajdziesz opis dań, które musisz spróbować będąc w Tajlandii.

Zaczniemy od Tom Kha Gai, czyli zupy kokosowej z kurczakiem. Jest to niezmiernie popularna zupa wśród turystów łącząca aromaty podobne jak Tom Yam Goong. Jednak dodatek mleczka kokosowego oraz większej ilości cukru sprawia, ze nie jest tak ostra i kwaśna, lecz jest bardziej orzeźwiająca. Generalnie Tom Kha Gai (czytaj tom kha gaj) to w dokładnym tłumaczeniu oznacza „zupa kurczakowo-galangalowa”, lecz w Polsce bardziej znana jest pod nazwą „zupy kokosowej z kurczakiem”. Zupę tą je się z talerzem sypkiego ryżu. Jej nazwa angielska brzmi: Coconut chicken soup, a smak jest słodko-kwaśno-kokosowo-cytrusowy. Co do ceny to Tom Kha Gai, z uwagi na zastosowanie kurczaka, a nie krewetek, jest odrobinę tańsza i kosztuje mniej więcej od 60 Baht (na straganach, ale rzadko tam spotykana) do 200 Baht w bardziej eleganckich restauracjach.
Kolejnym daniem, którego warto spróbować jest Som tam /ส้มตำ/ czyli Sałatka z papai.

Jest to danie zdrowe, smaczne, ostre, lekko słodkie i kwaskowe. Trzeba przyznać, że chrupiące cienkie paseczki zielonej papai, utłuczone w drewnianym moździerzu wraz z kawałkami fasoli metrowej, pomidorem, orzeszkami ziemnymi, sosem rybnym, sokiem z lemonki, cukrem palmowym i chili robią spore wrażenie. W przypadku gdy zamówisz nawet te „nie ostre” to ostrość, która osadziła się na ściankach moździerza po poprzednich daniach może wypalić twoje, nieprzystosowane jeszcze, kubki smakowe. Musisz wiedzieć, że wersji tej sałatki jest wiele. Jednak składnik podstawowy, czyli zieloną papaje można zastąpić ogórkiem (bardzo popularne wśród Tajów), zielonym mango (polecam!), mieszanymi owocami czy pomelo (kuzyn grapefruita).

Dodatkowo okazuje się, że wersji sosu również jest wiele np. w wersji laotańskiej czyIsaan (północno-wschodni region Tajlandii) dodawany jest sos ze sfermentowanych ryb nam pla raa a w wersji północno-tajskiej, sos z kraba nam puu, które jednak dość mocno mogą zniechęcić was do kuchni tajskiej czy właśnie tej sałatki. Oprócz tego godna polecenie jest także wersja podstawowa z zielonej papai (ewentualnie zielonego mango) w wersji „thai” czyli bez sosu ze sfermentowanych ryb czy solonego kraba. Zwyczajnie  Som Tam Thai Mai Sai Puu. Natomiast tym, którzy nie przywykli do ostrości, a chcą spróbować tej wybornej sałatki proponuje szybki kurs tajskiego by uniknąć palącego w usta (i nie tylko) doświadczenia. 

 

Powiązane artykuły

Kontakt

Mail: kontakt@gminyturystyczne.pl
Tel: 803 652 145 
Adres: ul. Kolorowa 3, Poznań

 

O nas

Na naszej stronie znajdziesz ciekawostki i porady na temat Tajlandii. U nas dowiesz się również jakie miejsca warto odwiedzić. Zapraszamy! :)

Polecamy

wakacje 2017 w Tajlandii

osprzetzeglarski.eu - sklep dla żeglarzy